αξιοθέατα

Τα περισσότερα αξιοθέατα του νησιού βρίσκονται στην πρωτεύουσα Ερμούπολη και αποτελούν σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία. Ολόκληρη η αρχοντιά και η ομορφιά της Ερμούπολης κρύβονται στους πλακόστρωτους δρόμους και τα σοκάκια της που μπορείτε να ανακαλύψετε με τα πόδια. Τόσο στην Άνω Σύρο όσο και στα χωριουδάκια της, τα επισκέψιμα σημεία έχουν πολλά να αποκαλύψουν για την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας από τις αρχές του 1800.

δημαρχείο ερμούπολης

δημαρχείο ερμούπολης

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης δεν συγκαταλέγεται τυχαία στα αξιοθέατα της πόλης καθώς συγκαταλέγετε στην λίστα με τα πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδος. Έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (1876) διακρίνεται για την επιβλητική σκάλα πλάτους 15,5 μέτρων, τις δύο πτέρυγες με τους πέντε κατακόρυφους άξονες παραθύρων δεξιά και αριστερά, τις προσωπογραφίες των παλιών δημάρχων και τόσα άλλα χαρακτηριστικά που κοσμούν το κτίριό του. Στην ιστορική Πλατεία Μιαούλη, αγαπημένο τόπο περιδιάβασης επισκεπτών και ντόπιων.

θέατρο απόλλων

θέατρο απόλλων

Ένα από τα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά διαμάντια της πόλης, το Θέατρο Απόλλων χτίστηκε στο κέντρο της Ερμούπολης το 1864, σε σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό με επιρροή από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα, μεταξύ των οποίων η Σκάλα του Μιλάνου. Με πλατεία, χώρο για την ορχήστρα μπροστά στη σκηνή, τρεις σειρές θεωρείων, υπερώο, καθώς και πλούσια μαρμάρινη και ζωγραφική διακόσμηση, ειδικά το εσωτερικό του θα σας μαγέψει.

άνω σύρος

Η Άνω Σύρος των Ενετών, η Άνω Σύρος των Καθολικών και του Σαν Τζώρτζη, χτισμένη πάνω στα βράχια και γύρω από φιδωτά σοκάκια, η Άνω Σύρος του φιλόσοφου Φερεκύδη και του ρεμπέτη Βαμβακάρη βρίσκεται στον λόφο πάνω από την Ερμούπολη και συνδιαλέγεται αρμονικά με την ιστορία του νησιού. Εκεί, και στην Απάνω Μεριά ειδικότερα, αναζητήστε τις μικρές εικόνες που χτίζουν αναμνήσεις και χαθείτε στην απέραντη θέα από ψηλά.

πνευματικό κέντρο

πνευματικό κέντρο

Το Πνευματικό Κέντρο είναι ένα ακόμα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης. Ο εξώστης, οι τοιχοποιίες, οι τοσκανικοί κίονες και ο εσωτερικός ζωγραφικός διάκοσμος είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει. Χτισμένο το 1863 υπό την επιμέλεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, στέγασε στο παρελθόν τη Λέσχη «Ελλάς» ενώ ο κήπος του φιλοξενεί προτομές λογίων και καλλιτεχνών της Σύρου.

άγιος νικόλαος

άγιος νικόλαος

Ο πολιούχος του νησιού, ο Άγιος Νικόλαος, τιμάται στον ομώνυμο ναό, γνωστό και ως «Άγιο Νικόλαο των Πλουσίων». Εξέχουσες προσωπικότητες συμμετείχαν στην ανέγερση και διακόσμηση του επιβλητικού αυτού ναού, με πιο εντυπωσιακά στοιχεία το τέμπλο, τον τρούλο και τα κωδωνοστάσιά του. Βρίσκεται στην τοποθεσία Βαπόρια στην οποία βρίσκετε η ακτογραμμή που στολίζουν τα παλιά αρχοντικά και η ιστορική οδό Απόλλωνος με τα νεοκλασικά κτήρια του 18ου αιώνα.